بهترین زمان انجام تکالیف مدرسه
زمان انجام تکالیف مدرسه یکی از چالشهای تحصیل برای دانشآموزان و والدین است. بسیاری از دانشآموزان از انجام تکالیف فرار میکنند. همچنین، برخی والدین برای ترغیب فرزندانشان به انجام تکلیف، باید به طور مداوم پیگیر آنها باشند. در این مقاله با اف ریاضی همراه باشید تا نکات مهم و کلیدی درباره بهترین زمان انجام تکالیف مدرسه را بیاموزید.
اما مسئله اصلی ممکن است مربوط به انجام یا عدم انجام تکالیف درسی نباشد. بلکه مهمترین مسئله، انتخاب بهترین زمان برای انجام آن است، به نحوی که دانشآموز انگیزه، انرژی و شرایط لازم برای انجام تکالیف را داشته باشد. در این مقاله به بررسی بهترین زمان نوشتن تکالیف مدرسه میپردازیم و به والدین در بهبود عملکرد فرزاندانشان در انجام تکالیف مدرسه کمک میکنیم.
فاکتورهای زمان انجام تکالیف مدرسه
با توجه به موارد مختلف، زمان انجام تکالیف مدرسه باید در هر دانشآموز به صورت فردی و با در نظر گرفتن فاکتورهای زیر تعیین گردد:
- توانایی های شخصی هر دانش آموز؛ مانند هوش، میزان تلاش، انگیزه و…
- توانایی های بدنی هر دانش آموز، مانند قدرت دست، میزان خواب و…
- سن دانش آموز و پایه تحصیلی
- اندازه انرژی دانش آموز
- زود آموختن یا دیر آموختن دانش آموز
- داشتن اختلالاتی مانند پیش فعالی یا نقص توجه
12 نکته مهم در انتخاب زمان مناسب برای انجام تکالیف درسی
بهترین زمان برای انجام تکالیف مدرسه، به طور کامل به تمایلات و نیازهای فرزند شما بستگی دارد. برخی دانشآموزان پس از بازگشت از مدرسه، با یک استراحت کوتاه بهترین عملکرد را از خود نشان میدهند؛ در حالی که برخی دیگر نیاز دارند که بیشتر استراحت کنند یا وقت آزاد داشته باشند تا بتوانند انرژی خود را بازیابی کنند. برای اطمینان از پایبندی فرزندتان به زمان انجام تکالیف مدرسه، باید به نکاتی که در ادامه ذکر میشود، توجه کنید.
بیشتر بخوانید📋: چگونگی برنامه ریزی درسی
1- هر کودکی از دیگری متفاوت است
در تعیین بهترین زمان انجام تکالیف مدرسه، یکی از مهمترین نکات این است که به یاد داشته باشید که کودکان با هم متفاوت هستند. برای تعیین بهترین زمان برای فرزندتان، مدتی رفتارهای او را مشاهده کنید. بررسی کنید که در چه ساعتهایی از روز دارای انرژی بیشتری هست و یا سریعتر مطالب را یاد میگیرد.
2- با کودک همدلی داشته باشید
یکی از نکات اساسی، ایجاد همبستگی با کودکان است. اگر فرزندتان به انجام تکالیف مدرسه خود بیتوجه است یا بدقلق عمل میکند، بهتر است او را به جای سرزنش کردن، به دوستی و همراهی تشویق کنید.
بهترین راه برای حل این مشکل، این است که با فرزندتان همدلی کنید و به او بگویید که درک میکنید نوشتن تکالیف ممکن است برایش سخت باشد، اما با این وجود انجام آن ضروری است و برای موفقیتش باید انجامش دهد.
3- ایجاد یک روتین ثابت برای انجام تکالیف
یکی از نکات اساسی در مدیریت زمان انجام تکالیف مدرسه، ایجاد یک برنامه روزانه ثابت است. با داشتن یک برنامه زمانی مشخص، دانشآموزان از اهمالکاری جلوگیری میکنند و به موقع تکالیف خود را انجام میدهند.
4- تعادل بین انجام تکالیف و کارهای فوق برنامه
بسیاری از دانشآموزان به جز رفتن به مدرسه، در کلاسهای فوق برنامه نیز شرکت میکنند. تعادل بین انجام تکالیف و حضور در این کلاسهای اضافی به نسبت سختی دارد. با برنامهریزی و تعیین اولویت فعالیتها، میتوانید به فرزندتان کمک کنید تا زمان کافی برای انجام تکالیف و فعالیتهای غیردرسیاش را داشته باشد.
5- به حداقل رساندن حواسپرتی
وقتی دانشآموزان تکالیف خود را در محیطی آرام و راحت انجام میدهند، میتوانند میزان حواسپرتی خود را در زمان انجام تکالیف مدرسه کاهش و تمرکز خود را افزایش دهند. از طرف دیگر، اهمیت نظم اتاق مطالعه نیز بسیار مهم است. میز تحریر باید منظم و خالی از اشیاء غیرضروری باشد و تنها حاوی فضای کافی برای قرار دادن وسایلی مانند کتاب، خودکار، دفتر و غیره باشد.
بیشتر بخوانید📋: اشتباهات تست زنی
6- ایجاد محیط مناسب برای انجام تکالیف
محیط مناسب به محیطی اشاره دارد که از نظر میزان نور، سر و صدا، دما و دیگر عوامل، در شرایط استانداردی باشد. توجه به این موارد، به دانشآموز کمک میکند تا ساعتهای زیادی را با پیوستگی به انجام تکالیف خود اختصاص دهد.
7- انجام تکالیف هر روز در همان روز
یکی از نکات مهم در برنامهریزی برای انجام تکالیف این است که دانش آموز تکلیفش را در همان روز انجام دهد، تا به تعویق نیفتد. این کار باعث میشود که پرونده تکالیف روزانه را به طور کامل بسته و نگرانی از فراموش کردن تکالیف برای کلاس بعدی از بین برود. همچنین، با این کار، دانشآموزان بهتر مطالب را به خاطر میسپارند.
8- زمان اوج بهره وری
هر دانش آموز دارای یک الگوی منحصر به فرد برای خواب و بیداری است که اغلب به عادتهای طبیعی او اشاره دارد. برخی از دانش آموزان صبحها بیشتر هوشیار و متمرکز هستند، در حالی که برخی دیگر عملکرد بهتری را در ساعات بعد از ظهر از خود نشان میدهند.
شناخت این ویژگیهای شخصی در تعیین بهترین زمان انجام تکالیف مدرسه به دانش آموزان کمک بسزایی میکند. به طور کلی، پیشنهاد میشود تکالیفی که دوست ندارند را در زمانی که بیشترین انرژی را دارند، انجام دهند.
9- پس از یک استراحت کوتاه تکالیف را انجام دهید
پس از رفتن به مدرسه و یک روز طولانی از یادگیری در کلاس، بهتر است دانشآموزان قبل از شروع به انجام تکالیف، یک استراحت کوتاه داشته باشند. این استراحت کوتاه به آنها اجازه میدهد تا ذهن و بدن خود را شارژ کنند و با انرژی تازه و تمرکز به تکالیف بپردازند. اما باید توجه داشت که زمان استراحت را کوتاه نگه دارید، در غیر این صورت ممکن است توجه کمتری به تکالیف شود یا حواس پرتی بیشتری رخ دهد.
10- اوایل عصر شروع به انجام تکالیف کنید
اوایل عصر، بهترین زمان انجام تکالیف مدرسه است. انجام تکالیف در اوایل عصر باعث میشود که زمانی برای استراحت و فعالیتهای قبل از خواب نیز باقی بماند. انجام تکالیف در اواخر شب به دلیل احتمال تأثیرات منفی بر کیفیت خواب و عملکرد تحصیلی ممنوع است. خستگی از بیدار ماندن میتواند باعث کاهش عملکرد شناختی، کاهش قدرت حافظه و افزایش استرس در طول روز شود. بنابراین، اهمیت خواب کافی بسیار زیاد است.
بیشتر بخوانید📋: پرورش کودک تیزهوش در خانه
11- انجام تکالیف در آخر شب با سکوت و آرامش
بسیاری از دانشآموزان عادت دارند در ساعات آخر شب درس بخوانند و تکالیف خود را انجام دهند. برای آنها، این زمان از شب مناسب به نظر میرسد؛ زیرا خانه در این ساعات پر از آرامش و سکوت است و همه در حال خوابیدنند.
به همین دلیل میتوانند با آرامش و طمانینه تکالیف خود را انجام دهند. برای این گروه از دانشآموزان، ساعات آخر شب بهترین زمان انجام تمام تکالیف مدرسه و سوالات است؛ زیرا در این زمان میتوانند به راحتی و سریعی وظایف خود را انجام دهند.
اما در مورد کودکان و نوجوانان در دوران رشد، وضعیت متفاوت است؛ آنها باید به دلایل سلامتی و رشد خود، به موقع بخوابند. بنابراین، بهتر است تکالیف خود را زودتر انجام دهند.
12- تعطیلات آخر هفته گزینه مناسبی برای تکالیف هفته بعد
اگر تکالیف دانش آموز برای روز بعد نیست، میتوانند آنها را در طول آخر هفته انجام دهند؛ زیرا در این زمان هم وقت کافی برای انجام آنها دارند و هم میتوانند دقت بیشتری داشته باشند. به هر حال، توصیه ما به شما این است که به عنوان یک دانشآموز، با توجه به حجم و سختی یا آسانی تکالیف خود، بهترین زمان انجام تکالیف مدرسه و مطالعه را پیدا کنید تا وقت کافی برای انجامشان داشته باشید.
ممکن است برخی مطالب بسیار سخت باشند، بنابراین باید زمانی را انتخاب کنید که تمرکز بالایی دارید و یا ممکن است حجم تکالیف شما بسیار زیاد باشد و وقت زیادی از شما بگیرد؛ در این صورت نیز باید زمانی را انتخاب کنید که بتوانید به موقع تکالیف خود را انجام دهید.
برای اینکه نکات کلیدی و مهم برای برنامه ریزی امتحانات نهایی ششم و نهم را بیاموزید به مقاله آن مراجعه نمایید.
نقش والدین در انجام تکالیف مدرسه
کودکان دبستانی نیاز به راهنمایی و هدایت برای انجام تکالیف دارند. آنها هنوز با مفاهیم مدیریت زمان و برنامهریزی آشنا نیستند و ممکن است قادر به کنترل برنامههای خودشان یا داشتن برنامه شخصی نباشند. بنابراین، والدین برای ایجاد یک فضای مناسب برای مطالعه و همراهی بهتر با فرزندانشان باید نکات زیر را در نظر داشته باشند:
- شما نباید فرزندتان را مجبور به انجام تکالیف کنید؛ بلکه باید به قدر کافی او را مشتاق به انجام آنها کنید.
- بعد از رسیدن به خانه، دانشآموز باید مدتی را به استراحت اختصاص دهد.
- اگر تکالیف برای کودک دشوار است، آنها را به بخشهای کوچکتر تقسیم کنید.
- در نظر گرفتن توانایی ذهنی و جسمی کودک برای تعیین مدت زمان انجام تکالیف مدرسه بسیار مهم است.
- طراحی سوالات و تمرینهایی برای کودکان در زمانهایی که خارج از انجام تکالیف هستند، به آنها کمک می کند تا در دروس خود مسلط شوند و انگیزه آنها را افزایش دهد.
- هرگز به کودکان برچسب نزنید یا آنها را سرزنش نکنید، حتی اگر تکالیف را فراموش کنند یا اشتباه کنند. این رفتار، باعث تحریک و افزایش انگیزه آنها میشود.
- اگر کودک به مشکلات اساسی در درک مسائل و انجام تکالیف دچار شده، بهتر است با مشاوره از روانشناس، احتمال وجود اختلالات یادگیری را بررسی کنید.
- با در نظرگرفتن انعطاف در برنامهریزی برای کودکان، مهم است که زمانبندی را با توجه به خصوصیات و نیازهایشان تنظیم کنید.
برای بهبود روابط و تعامل بین دانش آموزان و والدین میتوانید از مقاله آن استفاده نمایید.
چهار مرحله مهم برای برای نوشتن تکالیف مدرسه برای نوجوانان
انجام به موقع تکالیف میتواند دانش آموزان را به بهترین روش درس خواندن نزدیک کند. یکی از راههایی که به دانش آموزان کمک میکند تکالیف خودشان را به موقع انجام بدهند داشتن برنامه و زمانبندی است که در ادامه در چهار گام برای دانش آموزان نوجوان و جوان توضیح دادیم.
گام اول: تمام کارهایی که باید انجام بدهید را لیست کنید
شما باید تمام تکالیف، امتحانات و فعالیتهایتان را در یک مکان یادداشت کنید. میتوانید از یک پلنر یا یک تقویم دیجیتال استفاده کنید، هر کدام که برای شما راحتتر باشد. اطمینان حاصل کنید که تمام جزئیات مربوط به هر کار را نیز ثبت کنید، از جمله مهلت، مدت زمان، نمره و منابع مورد استفاده. ترتیب دادن وظایف، یکی از جنبههای اساسی برنامهریزی برای زمان انجام تکالیف مدرسه بوده که بهتر است دانشآموزان به آن توجه کنند.
گام دوم: کارها را اولویتبندی کنید
شما باید تصمیم بگیرید که کدام وظایف برای شما اهمیت و فوریت بیشتری دارند. میتوانید از یک سیستم دستهبندی به نام تکنیک ماتریکس آیزنهاور استفاده کنید که کارها را بر اساس چهار گرینه زیر، دستهبندی میکند:
- مهم و فوری
- مهم و غیرفوری
- غیرمهم و فوری
- غیرمهم و غیرفوری
شما باید کارهایی که مهم و فوری هستند را در اولویت قرار دهید، کارهای مهم و غیرفوری را برنامهریزی کنید، کارهای غیرمهم و فوری را به دیگران واگذار کنید و کارهای غیرمهم و غیرفوری را حذف کنید. به عنوان مثال:
- فوری و مهم: کارهای فوری و مهم اولویت اولیه شما هستند؛ به عنوان مثال، نوشتن تکالیف فوری. در مقابل، کارهای غیرمهم اما فوری، اولویت کمتری دارند، مانند مطالعه برای آخر هفته.
- مهم و غیر فوری: پس از انجام کارهای ضروری، اولویت به کارهای مهم و غیرفوری میرود.
وقتی که این دستهبندی را برای کارهای خود انجام میدهید، کارهای غیر فوری و غیر مهم مشخص میشوند و شما وقت خود را برای آنها هدر نمیدهید.
با استفاده از این دستهبندی، میتوانید به راحتی بهترین زمان انجام تکالیف مدرسه را مشخص کنید. همچنین، با اولویتبندی برنامهها و کارها، میتوانید بدون استرس و عجله به تمام اهداف خود برسید.
بیشتر بخوانید📋: انواع مدرسه در ایران
گام سوم: یک برنامه روزانه، هفتگی و ماهانه بسازید
شما باید بر اساس اولویتهای خودتان، یک برنامه روزانه، هفتگی و ماهانه ایجاد کنید که نشان دهد که در چه زمانی چه کاری را میخواهید انجام دهید. همچنین، باید به خاطر داشته باشید که:
- تکالیف و کار های خود را در دقیقه ۹۰ انجام ندهید.
- بیش از حد کار نکنید و استراحت داشته باشید.
- پاداش هایی برای خودتان در ازای رسیدن به اهداف در نظر بگیرید.
گام چهارم: از تکنیکهای مدیریت زمان استفاده کنید
اگر مدیریت زمان مناسبی نداشته باشید، ممکن است کارهایتان را به تعویق بیندازید، استرس بگیرید، کیفیت کارتان کاهش یابد و از زندگی لذت نبرید.
سخن پایانی
یکی از دلایل مهم ترک تحصیل یا فرار از مدرسه، استرس ناشی از ناتوانی در انجام تکالیف درسی در کنار ضعف در دروس است. از این رو داشتن روتین منظم، زمانبندی و شرایط مناسب برای انجام به موقع و بدون اضطراب تکالیف، مهم است. یافتن بهترین زمان انجام تکالیف مدرسه، نیازمند توجه به ترجیحات فردی، زمان اوج بهرهوری و سبک زندگی است.
ایجاد یک روال ثابت و تعیین ساعات مطالعه ایدهآل، میتواند بهبود چشمگیری در مدیریت زمان و عملکرد تحصیلی داشته باشد. بهترین راه برای موفقیت تحصیلی و رفاه کلی، ایجاد یک تعادل مناسب است که به ترتیب انجام تکالیف پس از مدرسه، در اوایل عصر یا هر زمان دیگر بر اساس ترجیحات شخصی باشد. با تمرکز بر خودآگاهی، مدیریت زمان مؤثر و کاهش حواسپرتی، دانشآموزان میتوانند روال انجام تکالیف مدرسه و فرایند یادگیری را بهبود بخشند.
موسسه اف ریاضی در کنار شماست تا برگزاری کلاس تیزهوشان، آموزش تیزهوشان، آزمون شبیه ساز تیزهوشان به فرزندانتان در پیشرفت هرچه بهتر در تحصیل کمک کند.