انواع مدرسه در ایران (چند نوع مدرسه در ایران داریم)
چند نوع مدرسه در ایران داریم که هریک ویژگیهای مختص به خود را دارند. انتخاب مدرسه خوب و مطابق با شرایط زندگی برای خانوادههای دارای فرزند محصل بسیار مهم است. چرا که مدرسه خانه دوم دانش آموز است و زمان زیادی از مهمترین سالهای زندگیاش را در این مکان میگذراند.
دانش آموز در مدرسه علاوه بر تعلیم و تحصیل علم، مهارتهای زیادی مثل آداب و معاشرت، تحقیق و پژوهش، تفکر انتقادی، مهارتهای حل مساله و… را آموزش میبیند و تمرین میکند. همچنین تطابق شرایط مدرسه با اقتضای مالی، فرهنگی، دینی، وضعیت سلامتی و… فرد بسیار مهم است.
در این مقاله از آموزشگاه تخصصی تیزهوشان اف ریاضی تصمیم داریم تا انواع مدارس در کشورمان را برای شما بیان کنیم تا بتوانید با توجه به نیازها و امکاناتتان بهترین مدرسه را برای خود یا فرزندان تان انتخاب کنید.
-
مدارس دولتی
مدارس دولتی مدارسی هستند که تمام هزینههای آموزشی، اداری و مالی آن را دولت تامین میکند و تحت پوشش سازمان آموزش و پرورش کشور هستند. درواقع هزینهای از دانش آموزان و خانوادهها برای ثبت نام در این مدارس و تعلیم و تربیت دریافت نمیشود؛ مگر کمکهای مردمی برای کمک به هزینههای مدرسه. همچنین تعداد دانش آموزان در مدارس دولتی زیاد است. ثبت نام در این مدارس به این نحو است که نزدیکترین مدرسه دولتی به محل سکونت دانش آموز از طریق آموزش و پرورش به او معرفی میشود و میتواند در آنجا تحصیل خود را آغاز کند.
-
مدارس نمونه دولتی
مدارس نمونه دولتی برای مقاطع تحصیلی متوسطه اول و متوسطه دوم میباشد. از تفاوتهای بارز مدارس نمونه دولتی با مدارس دولتی، برگزار کردن آزمون های خاص در این مدارس است. البته مدتی است که آزمون ورودی بعضی مدارس نمونه دولتی حذف شده است و دانش آموزان با امتیازات علمی، دینی، فرهنگی و… میتوانند در این مدارس ثبت نام کنند. به طور کلی سطح علمی و رقابتی در این مدارس کمی قوی و بالاتر از مدارس دولتی است.
-
مدارس تیزهوشان
مدارس تیزهوشان زیر نظر سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان یا همان سمپاد است. این مدارس جزء بهترین مدارس هستند و از سطح علمی بالایی برخوردارند. برای ورود به این مدارس باید حتما در آزمون تیزهوشان شرکت کرد. آزمون تیزهوشان شامل سوالات تحلیلی و سنجش هوش است. برای شرکت در آزمون تیزهوشان باید از نیم سال دوم تحصیلی و اهمیت آن آگاه باشید. تعداد دانش آموزان در کلاس های این مدارس کمتر است. این مدارس کیفیت آموزشی بسیار بالایی دارند.
البته مسلم است که ساعات آموزشی در این مدارس طولانیتر است و حجم تکالیف دانش آموزان هم بیشتر است. در این مدارس علاوه بر کتابهای عادی مدارس، کتابهای تخصصی دیگر نیز تدریس میشود. درواقع از مهمترین امکانات مدارس تیزهوشان میتوان به این موارد اشاره کرد: برگزاری کلاس های پیشرفته و فوق برنامه، استفاده از کتابهای مکمل درسی، برخورداری از امکانات رفاهی ویژه، وجود مشاوران مجرب و… به طور خلاصه دانش آموزان برای قبولی در این مدارس باید از ضریب هوشی بالایی برخوردار باشند.
در پاسخ به این سوال که سهم مدارس تیزهوشان از رتبه های برتر کنکور چقدر است؟ باید بگوییم که آمار قبولی دانش آموزان تیزهوشان در رشته های پر طرفدار کنکور بسیار زیاد است. بنابراین مدارس تیزهوشان نقش ویژهای در قبولی در آزمون سراسری دارند.
-
مدارس غیر انتفاعی
مدارس غیر انتفاعی مدارسی هستند که در اجرای آموزش های اضافی و زنگهای مدرسه، مستقل از آموزش و پرورش عمل میکنند. این مدارس فقط محتوای آموزشی و کتب درسی را طبق دستورالعملهای آموزش و پرورش تنظیم میکنند. بعضی از مدارس غیر انتفاعی دارای آزمون ورودی هستند اما بعضی دیگر اینگونه نیستند و صرف پرداخت شهریه برای ورود به این مدارس کافی است. مدارس غیر انتفاعی کلاسهای خلوتی دارند و تعداد دانش آموزان در آنها بسیار کم است. در رابطه با سطح علمی این مدارس، میتوان گفت که سطح دانش آموزان مدارسی که دارای آزمون ورودی هستند، میتواند بیشتر باشد. اما در مدارس دیگر دانش آموزان با سطوح مختلف حضور دارند و ورود آنها صرفا منوط به پرداخت شهریه است.
-
مدارس هیئت امنایی
مدارس هیئت امنایی یک پله بالاتر از مدارس دولتی هستند. چرا که امکانات آزمایشگاهی و کارگاهی این مدارس از کیفیت بالاتری برخوردار است. همچنین در فعالیتهای اجرایی این مدارس، مشارکت مردمی وجود دارد و والدین انتخاب شده از طرف اکثریت در تصمیم گیریهای مدرسه نقش دارند. این مدارس فاقد آزمون ورودی بوده و تنها شرط قبولی در آنها، پذیرش معدل است. یعنی دانش آموز باید معدل قابل قبولی داشته باشد تا بتواند در این مدارس تحصیل کند. البته باید توجه داشت که تمام مدارس هیئت امنایی دارای شرط معدل برای پذیرش نیستند.
-
مدارس شبانه یا بزرگسالان
مدارس شبانه یا بزرگسالان مدارسی هستند که خارج از ساعات رسمی آموزشی کشور فعالیت میکنند و اغلب آموزشهای آنان در ساعات عصر به بعد است. سن دانش آموزان این مدارس معمولا بیشتر از حد مجاز پایه تحصیلی آنان است. این افراد به هر دلیلی نتوانستهاند مانند همسالان تحصیلی خود در پایه تحصیلیشان تحصیل کنند و درس بخوانند. این مدارس به سه دسته تقسیم میشوند: دولتی، داوطلب آزاد و آموزش از راه دور. این مدارس داوطلبان رشتههای مختلف نظری و کار و دانش را می پذیرند. تمرکز مدارس شبانه بیشتر روی دروس تخصصی مثل فیزیک و شیمی و ریاضی است و بقیه درسها به صورت خلاصهتر تدریس میشود.
-
مدارس استثنایی
مدارس استثنایی با هدف رفع نیازهای دانش آموزانی است که از نظر جسمی یا ذهنی از بقیه متفاوت هستند. معمولا با شنیدن اسم مدارس استثنایی اینگونه برداشت میشود که این مدارس صرفا مناسب دانش آموزانی است که از قوای ذهنی یا جسمی پایینتری برخوردارند. اما لزوما اینگونه نیست و حتی برعکس آن هم وجود دارد. مدارسی که مختص دانش آموزان با هوش بالا تاسیس میشوند نیز از این دستهاند.
اما مفهوم جا افتاده از این مدارس همین است که این مدارس مختص دانش آموزانی است که نیازهای ویژهی توانبخشی دارند. مثل نابینایی، ناشنوایی، عقب ماندگی ذهنی، ناسازگاری و… این دانش آموزان قبلا از طریق آزمونهای سنجش شروع مدرسه یا به هر روش دیگری شناسایی شدهاند. این افراد اگر در مدارس عادی تحصیل کنند ممکن است سرخورده شوند. اما در این مدارس با وجود معلمان متخصص و حاذق از این اتفاق جلوگیری میشود و این دانش آموزان به راحتی توان تحصیل را دارند.
-
مدارس تطبیقی
مدارس تطبیقی مناسب دانش آموزانی است که مدتی از تحصیلات خود را در خارج از کشور گذراندهاند و حالا به وطن بازگشتهاند. هدف این مدارس تطبیق آموزشهای داخل ایران با آموزشهای خارج از کشور است. در این مدارس سطح سازی انجام و مشکلات زبان مادری دانش آموزان رفع میشود.
در بسیاری از اوقات محتوای آموزشی این مدارس به صورت خودساخته است. حتی گاهی محتوای داخلی این مدارس، با سیستم آموزشی کشورهای خارجی هماهنگ میشود؛ چرا که ممکن است دانش آموزان دوباره قصد مهاجرت به خارج از کشور را داشته باشند. برای آگاهی از متد و روش هر یک از این مدارس باید با آنها ارتباط برقرار کرد.
-
مدارس ایرانی های خارج از کشور
این مدارس مختص دانش آموزانی است که در خارج از کشور زندگی میکنند اما تابعیت خارجی ندارند. درواقع این دانش آموزان معمولا به دلیل کار یا فعالیت والدین مجبور به مهاجرت میشوند. این مدارس این فرصت را فراهم میکنند تا این دانش آموزان بتوانند هم راستا با همسالان خود در داخل کشور به ادامه تحصیل بپردازند. معلمان این مدارس معلمان رسمی آموزش و پرورش هستند که با قبولی در آزمون جداگانه، جهت ماموریت در خارج از کشور اعزام میشوند.
بنابراین دروس تحصیلی در این مدارس مطابق با همان دروس داخل کشور است. معرفی مدارس ایرانیهای خارج از کشور را بعد از معرفی مدارس تطبیقی آوردیم تا تفاوت این دو را به خوبی متوجه شوید. این مدارس برای ایرانیهای خارج از کشور است. اما مدارس تطبیقی برای ایرانی های مهاجر خارج از کشور است که به ایران بازگشتهاند و تحصیلاتشان مطابق با همان کشور بوده است.
-
مدارس اتباع خارجی یا بین المللی
مدارس بین المللی مختص اتباع خارجی است که به صورت موقت مقیم ایران هستند. این مدارس بر اساس قرارداد و موافقت نامه بین دولت ایران با سایر دول دایر می شوند. تاسیس این مدارس به واسطه سفارتخانههای کشورهای خارجی در ایران و موافقت وازرت امور خارجه و تصویب شورای عالی آموزش و پرورش صورت میگیرد. بنابراین این مدارس مخصوص فرزندان افراد خارجی است که به صورت موقت در ایران زندگی میکنند.
-
مدارس اقلیتهای دینی
مدارس اقلیتهای دینی مدارسی هستند که دانش آموزان آنان دین متفاوتی دارند و جزو اقلیتهای دینی هستند. این افراد به راحتی میتوانند در این مدارس تحصیل کنند و
در مطالب آموزشی دینی، کتاب های مطابق با مذهب خود را مطالعه کنند و در همان راستا عمل کنند. برای مثال مسیحیان، زرتشتیان، یهودیان و ارمنیان.
-
مدارس شاهد و ایثارگران
مدارس شاهد مختص فرزندان شهدا، ایثارگران، رزمندگان و جانبازان میباشد. اما اینگونه نیست که افراد با شرایط عادی نتوانند در این مدارس مشغول به تحصیل شوند. ثبت نام دانش آموزان بدون سهمیه هم در این مدارس امکان پذیر است. بعضی از مدارس شاهد دارای آزمون ورودی نیز هستند اما بعضیهایشان خیر.
-
مدارس قرآنی
مدارس قرآنی مناسب خانوادههای مذهبی است که یادگیری مفاهیم دینی توسط فرزندانشان برایشان حائض اهمیت است. در این مدارس علاوه بر ساعات رسمی آموزشی، ساعاتی در هفته به آموزش و یادگیری تعالیم و معارف دینی، مذهبی و قرآنی اختصاص داده میشود. دانش آموزان این مدارس در هنگام فارغ التحصیلی گواهینامههای قرآنی دریافت میکنند.
-
مدارس ورزشی
مدارس ورزشی حدود 20 سال است که با هدف تقویت قوای جسمانی دانش آموزان تاسیس شدهاند. در این مدارس دانش آموزان مستعد و علاقه مند، یک رشته و مهارت ورزشی را انتخاب میکنند و در کنار برنامه معمول تحصیلی مربوط به پایه خود به یادگیری و تمرین آن ورزش میپردازند.
-
مدارس ماندگار
مدارس ماندگار مدارس با قدمت بالای 50 سالی هستند که از استحکام کافی یرخوردارند. مثل مدرسه رشدیه، دارالفنون، البرز و… این مدارس معمولا به صورت هیئت امنایی اداره میشود.
-
مدارس عشایری
مدارس عشایری مختص فرزندان عشایر و کوچ روی کشور است. هدف از تشکیل این مدارس آن است که فرزندان عشایری از تحصیل محروم نمانند. مدارس عشایری سیستم تک معلمی دارند.
کلام آخر
در این مقاله از اف ریاضی سعی کردیم شما را با انواع مختلف مدرسه در کشورمان آشنا کنیم و پاسخ سوال چند نوع مدرسه در ایران داریم را بدهیم تا بتوانید به راحتی دست به انتخاب بزنید. در صورت وجود هرگونه ابهام می توانید با مشاوران مجرب اف ریاضی در ارتباط باشید.