برنامه ریزی درسی
مهمترین عاملی که میتواند پیشرفت تحصیلی را برای شما به ارمغان بیاورد یک برنامهریزی درست و اصولی است. بدون برنامهریزی نمیتوان آنطور که باید پیشرفت در تحصیل را تحقق بخشید. با توجه به این موضوع باید در اولین قدم برای رسیدن به موفقیت یاد بگیریم چگونه برنامه ریزی درسی کنیم. در این مطلب در آموزشگاه تیزهوشان اف ریاضی قصد داریم در این رابطه توضیحات کاملی را ارائه دهیم.
برنامه ریزی درسی چیست؟ چگونه برنامه ریزی کنیم؟
برای اینکه بتوانید مطالعه درسی خود را به شکلی منسجم و سازماندهی شده درآورید نیاز است از یک برنامهریزی درست استفاده کنید. یکی از مهمترین ویژگیهایی که برنامهریزی شما باید داشته باشد این است که مختص خود شما باشد، چرا که برنامهریزی شما باید بر حسب روتین زندگی و فعالیتهای روزانه شما تنظیم شود و به همین دلیل شما نمیتوانید از برنامه مطالعاتی شخص دیگر پیروی کنید. برای تدوین برنامه مطالعاتی مختص خود به ترتیب زیر پیش بروید:
-
یک لیست از تمام مواردی که باید مطالعه کنید، تهیه کنید.
-
لیستی که تهیه کردید را اولویت بندی کنید.
-
ضریب سختی هر یک از دروس داخل لیست را مشخص کنید.
-
برای هر یک از دروس زمانبندی مناسب جهت مطالعه را تعیین کنید.
-
ساعات برنامه را به گونهای بچینید که بتوانید به فعالیتهای غیر درسی خود نیز رسیدگی کنید.
-
سبک مطالعه مورد نظر خود را انتخاب کنید و از آن پیروی کنید.
-
همواره به برنامه خود پایبند باشید و تا حد امکان از آن پیروی کنید.
- ترفند های یادگیری دروس را اموزش ببینیم
هدف از برنامه ریزی درسی چیست؟ چگونه برنامه ریزی درسی کنیم
واقعیت این است که هر کاری که با نظم همراه نباشد همواره با شکست مواجه خواهد شد. درس و تحصیل نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ در واقع اگر بدون برنامهریزی درسی بخواهید در روند تحصیل خود به پیشرفت برسید، چنین هدفی به سرانجام نخواهد رسید. برنامهریزی درسی سبب میشود مسیر شما برای رسیدن به موفقیت هموارتر شود و بتوانید هدف خود را با نظم و اصول خاص خود در کنار مدیریت زمان پیش ببرید.
در پایین عکس برنامه ریزی درسی آورده شده است که می توانید از آن استفاده نمایید.
آموزش برنامه ریزی درسی
از صد در صد توانایی خودتان برای رسیدن به هدف باید استفاده کنید و برنامه ریزی درسی نیز از این موضوع جدا نیست؛ یک برنامه ریزی کامل و دقیق می تواند شما را در رسیدن هرچه سریع تر به هدفتان کمک کند. شما برای اینکه بتوانید در کارنامه خود یک معدل خوب و یا رتبه عالی درکنکور را کسب کنید باید برنامه ریزی درسی مناسبی داشته باشید؛ زیرا بدون برنامه ریزی درسی تقریبا امکان موفق شدن صفر است.
برنامه ریزی درسی هم بازدهی شما را بالا میبرد و هم همه کارها را نیز می توانید هدفمند پیش ببرید.
در واقع برنامه ریزی تحصیلی مثل یک نقشه گنج است که شما تصمیم به رسیدن و دست یافتن به آن گنج را دارید؛ بنابراین همانطور که بدون نقشه گنج نمی توانید به گنج برسید، قطعاً با مطالعه بدون برنامه ریزی هم نیز نمی توانید به هدف خود رسید.
خلاصه نویسی در برنامه ریزی مطالعه
حال که متوجه شدیم چگونه برنامه ریزی درسی کنیم بهتر است به سراغ مطالعه و فنون آن برویم. برای اینکه دروس بهتر در ذهن شما جا بیفتند، میتوانید از روشهای مختلفی استفاده کنید که یکی از موثرترین این روشها خلاصه نویسی است. زمانی که چیزی را یادداشت میکنید بهتر در ذهن ثبت میشود و زمان امتحان راحتتر آن را به یاد میآورید. حال اگر این یادداشت برداری به گونهای باشد که صرفا بخشهای مهم و کلمات کلیدی درس را محور کار خود قرار دهید، تاثیر چند برابر میشود.
خلاصه نویسی و رعایت اصول خلاصه نویسی یعنی بتوانید قسمتهای مهم متنی که در حال مطالعه آن هستید را استخراج کرده و بنویسید. این روش میتواند تاثیر زیادی بر مهارت مطالعه شما و بهبود یادگیریتان داشته باشد. در نتیجه خلاصه نویسی در برنامه ریزی مطالعه نقش مهمی دارد.
جا برای ساعت های جبرانی در برنامه مطالعه چگونه برنامه ریزی درسی کنیم
در برنامه مطالعاتی گاهی اوقات پیش میآید که از برنامه جا میمانیم و یا نمیتوانیم بر طبق آن عمل کنیم. در چنین مواقعی است که باید جا برای ساعات جبرانی در برنامه مطالعه دروس در نظر بگیریم. از همان ابتدا برنامه خود را به گونهای تنظیم کنید که مقداری ساعت خالی در آن وجود داشته باشد تا در چنین مواقعی بتوانید از آن ساعات به عنوان ساعت جبرانی استفاده کنید و به مطالعه درس خود بپردازید.
چرا بايد ساعت مطالعه خود را هر روز ثبت كنيم؟
در جواب سوال «چرا بايد ساعت مطالعه خود را هر روز ثبت كنيم؟» باید بگوییم که ثبت ساعات مطالعه روزانه در روند مطالعه میتواند بسیار کمککننده باشید، چرا که از طریق آن میتوانید اطلاعات زیادی را درباره روند مطالعاتی خود به دست آورید. در جواب سوال چگونه برنامه ریزی درسی کنیم اشاره کردیم که باید ساعات مطالعه خود را یادداشت کنید.
در واقع زمانی که ساعات مطالعه خود را یادداشت میکنید میتوانید متوجه شوید برای هر درس در روز، هفته یا ماه چند ساعت وقت گذاشتید و در آخر چه مقدار بازدهی داشتید. در صورتی که ساعت مطالعه درسی زیاد اما بازدهی آن کم باشد، باید روش مطالعاتی خود برای آن درس را تغییر دهید. به طور کلی این ساعات برای تحلیل وضعیتی مطالعاتی شما بسیار موثر هستند.
نقش مشاور تحصیلی برای برنامه ریزی درسی
در برخی مواقع ما نمیتوانیم روش مطالعاتی را که میتواند درس را در ذهن ما بگنجاند یا مقدار ساعت مطالعه مناسبی که بتواند بخش زیادی از دروس مورد نظر ما رو پوشش دهد، پیدا نمیکنیم و دچار سردرگمی میشویم. در چنین مواقعی است که نقش مشاور تحصیلی برای برنامهریزی درسی اهمیت خود را نشان میدهد. مشاوران تحصیلی با دانش و تجربهای که در زمینه برنامهریزی برای دانشآموزان دارند، میتوانند در این روند کمک زیادی کنند و برنامهای متناسب شما برایتان طراحی کنند تا بتوانید به بهترین شکل از آن پیروی کنید.
تاثیر مشاور تحصیلی در برنامه ریزی تحصیلی
بسته به موردی که قصد دارید برای آن برنامهریزی کنید، مشاوران تحصیلی برنامه مناسب را برای شما طراحی میکنند. به عنوان مثال برنامه فردی که برای آزمون تیزهوشان درس میخواند با برنامه کسی که صرفا قصد دارد برای آزمون خرداد ماه مدرسه آماده شود، متفاوت است. مشاوران تحصیلی با دانش و تخصصی که در زمینه برنامهریزی و مدیریت زمان دارند، متناسبترین برنامه را برای شما در نظر میگیرند و شما باید از آن برنامه پیروی کنید؛ در واقع آنها بهترین پاسخگوی سوال چگونه برنامه ریزی درسی کنیم هستند.
همچنین یکی از مواردی که تاثیر مشاور تحصیلی در برنامه ریزی تحصیلی را نشان میدهد این است که مشاوران از لحاظ فکری نیز شما را برای مطالعه صحیح آماده کرده و انگیزه لازم برای درس خواندن را در شما ایجاد میکنند.
برای برنامهریزی درسی واقعبین باشید
یکی از مواردی که سبب میشود بسیاری از افراد نتوانند به برنامه خود پایبند باشند و از آن پیروی کنند این است که در طراحی برنامه واقعبین نیستند. به عنوان مثال برخی افراد کل ساعات روز خود را برای درس خواندن در نظر میگیرند بدون اینکه وقتی را برای استراحت یا سایر فعالیتهای روزانه خود در نظر بگیرند. همین عامل سبب میشود نتوانند نسبت به آن برنامه پایبند باشد. بنابراین همواره باید در برنامهریزی درسی واقعبین باشید.
عوامل موثر برای رسیدن به خواستهها و اهداف
راه رسیدن به خواستهها و آرزوها دارای پلههایی است که باید این پلهها را یکی پس از دیگری پشت سر بگذاریم تا به اهداف خود برسیم. این پلهها یا به عبارت دیگر عوامل موثر برای رسیدن به خواستهها و اهداف
عبارتند از:
- به خود و تواناییتان باور داشته باشید.
- مراحل رسیدن به اهداف خود را در ذهن تجسم کنید.
- هدف خود را واضح مشخص کنید.
- تلاش و کوشش در راه رسیدن به هدف را جدی بگیرید.
- اهداف خود را بنویسید و زمانی را برای رسیدن به آنها تعیین کنید.
- از افراد دیگر نیز در این راه کمک بگیرید.
- به خود ایمان داشته باشید.
اگر با پرسش چگونه برنامه ریزی درسی کنیم که به هدف خود برسیم درگیرید توجه به این موارد نیز میتوانند به شما کمک کنند.
ویژگیهای برنامه ریزی درسی صحیح| چگونه برنامه ریزی درسی کنیم
یک برنامهریزی درسی صحیح باید برخی ویژگیها را در خود داشته باشد که از مهمترین این ویژگیها این است که برنامهتان متناسب با زندگی و شخصیت شما باشد. در واقع در جواب چگونه برنامه ریزی درسی کنیم مهمترین قسمت پاسخ این است که باید به گونهای برنامهریزی کنیم که تمام ابعاد زندگیمان را در نظر بگیریم. همچنین مواردی همچون اولویتبندی دروس، مشخص کردن ضریب سختی دروس، قرار دادن زمانبندی درست و اصولی برای خواندن دروس و… از مهمترین ویژگیهای برنامهریزی درسی صحیح هستند. در ادامه قصد داریم به دو عامل تاثیرگذار در برنامهریزی درسی اشاره کنیم:
خودشناسی در برنامه ریزی درسی
همانطور که گفتیم مهمترین ویژگی که یک برنامه درسی باید داشته باشد این است که متناسب با سبک زندگی شما باشد. مشاوران تحصیلی زمانی که میخواهند برای شما برنامهریزی کنند، ابتدا با شما گفتگو میکنند تا شما را بشناسند و از عادات و فعالیتهای روزانهتان مطلع شوند. بنابراین خودشناسی در برنامهریزی درسی قدمی مهم به حساب میآید.
تاثیر مرور درسی در برنامه مطالعاتی جدی بگیرید
تاثیر مرور درسی در برنامه مطالعاتی از این جهت است که سبب میشود درسهایی که مطالعه کردید از حافظه کوتاه مدت شما وارد حافظه بلند مدت شوند و به سادگی از بین نروند و فراموش نشوند.
اهمیت مکتوب کردن ساعات مطالعه
همانطور که گفتیم زمانی که شما ساعات مطالعاتی خود را مکتوب کنید میتوانید نظارت بهتری بر روی آنها داشته باشید و با توجه به آنها بتوانید عملکرد خود را بسنجید. به طور کلی اهمیت مکتوب کردن ساعات مطالعه به این جهت است که میتوانید موارد زیر را بسنجید:
- ساعات مطالعه هر یک از دروس
- تخمین زمان تقریبی مورد نیاز شما برای خواندن هر درس
- مقایسه ساعات مطالعه هر درس با میزان بهرهوری شما از آن درس
- امکان ایجاد تغییر در برنامهریزی بر حسب این ساعات
اهمیت برنامه ریزی در مدیریت
در جواب چگونه برنامه ریزی درسی کنیم روشهای خاصی معرفی میشود که در تمامی موارد قابل استفاده نیست. در واقع انواع روش برنامهریزی وجود دارد که هر یک از آنها در حوزههای مختلفی کاربرد دارد. به طور کلی برنامهریزی در موارد مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. در مدیریت نیز وجود برنامهریزی جزو الزامات است. در واقع مهمترین وظیفهای که در حوزه مدیریت در نظر گرفته میشود، برنامهریزی است.
از مهمترین مواردی که سبب اهمیت برنامه ریزی در مدیریت میشود، تصمیم گیری موثر است. به طور کلی مدیریت بدون برنامهریزی کاری بیهوده است و موفقیت عملیاتی یک تیم را در پی ندارد.
تاثیر برنامه ریزی در موفقیت
اگر قصد دارید در هر زمینهای پلههای موفقیت را با سرعتی بیشتر طی کنید، برنامهریزی کردن را جدی بگیرید. برنامهریزی در هر زمینه میتواند شما را به موفقیت برساند، چرا که با نظم همراه است. اگر کتاب افراد موفق دنیا را بخوانید میتوانید تاثیر برنامه ریزی در موفقیت آنها را به وضوح احساس کنید.
امیدواریم مطالب گفته شده در رابطه با موفقیت برای شما مفید واقع شوند. اگر سوالی در رابطه با برنامهریزی تحصیلی و مشاوره تحصیلی تیزهوشان داشتید میتوانید از ما بپرسید.